вівторок, 17 лютого 2009 р.

Люстрація майна

Метод боротьби з корупцією по-польськи

Олена КОНДРАТЮК


Польська влада все ширше використовує у своїй практиці інструмент люстрації. Цей термін означає очищення державного апарату й деяких найважливіших суспільних інститутів від осіб, які таємно співробітничали із спецслужбами і приховали цей факт від спеціальних «люстраційних» органів. Досі об’єктом «очищення» в Польщі були переважно агенти комуністичних спецслужб часів Польської народної республіки. Зокрема, минулого року польський Сейм ухвалив закон про опублікування в інтернеті списку всіх агентів комуністичних спецслужб, які є в архівах. Тепер люстрація стане складовим елементом антикорупційної боротьби.

Днями польський прем’єр Ярослав Качиньський представив уряду основні положення нового законопроекту «люстрації майна», що передбачає проведення аудиту власності політичних діячів і державних службовців країни з метою запобігання корупції. Згідно з цим законом, високопоставлені політики й чиновники будуть зобов’язані повідомляти не лише про свої особисті статки й майно, а й надавати аналогічну інформацію про членів родини, які проживають разом з ними. Прем’єр вважає, що новий закон «покладе край практиці фіктивної подачі декларацій високими чиновниками». Новий проект, повний зміст якого буде оприлюднений через два тижні, унеможливлює приховування правди про своє майно. Крім того, документ має замінити неефективний нинішній закон. Тепер категоріям людей, які підпадають під дію закону, доведеться пред’являти документи, що пояснюють походження всіх отриманих ними подарунків за п’ять років. Посилюється покарання за представлення сфальсифікованих документів. А всі відомості планується перевіряти за двома каналами — через незалежний аудит і через Центральну антикорупційну службу. Голова Постійного комітету Ради Міністрів Пшемислав Госевський зазначає, що «законопроект пропонує конкретне розв’язання проблеми і реальну карну відповідальність». На його думку, в проекті потрібно лише встановити останній термін надання майнових декларацій — до 15 травня.

Крім того, закон про люстрацію майна розширює перелік чиновників і посадових осіб, які підпадають під його дію. Для початку закон охопить, разом з членами родин, 320 тис. осіб. До цього списку належать співробітники соціальних служб, усіх державних компаній, зокрема, й регіональних, Національного фонду охорони здоров’я, дипломати, керівники комісії фінансового нагляду. Водночас прем’єр Качиньський виступив за обмеження списку людей, які обов’язково підлягають люстрації майна. «Чим ширше обійми, тим слабше стискаєш, а нам треба стискати сильно», — аргументував він свою позицію.

Ще одна «новинка» в польській антикорупційній боротьбі: політикам буде заборонено обіймати будь-які посади в компаніях, що функціонують у тих сферах, якими відають чиновники на державній службі. А всі податкові декларації держслужбовців повинні знаходитися в інтернеті у вільному доступі (виняток — лише декларації працівників спецслужб).

№8, п'ятниця, 19 січня 2007 | www.day.kiev.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар