вівторок, 17 лютого 2009 р.

ПРИКАРПАТТЯ. “Круглий стіл” на тему: “Люстрація: так чи ні?”

У вівторок, 22 березня, в Народному домі „Просвіта” м.Івано-Франківська відбувся „круглий стіл” на тему „Люстрація: так чи ні?”, який організували Івано-Франківська обласна організація Української народної партії та ВО „Свобода”.
В обговоренні питання взяли участь: голова Івано-Франківської обласної організації УНП, депутат обласної ради Олександр ЧЕЛЯДИН, голова Івано-Франківського Товариства української мови „Просвіта” Степан ВОЛКОВЕЦЬКИЙ, голова обласної організації ВО „Свобода” Ярослав ШВЕЛЕБА та депутат Івано-Франківської міської ради, голова депутатської групи „Не словом, а ділом”, член УНП Віктор АНУШКЕВИЧУС.
Думки присутніх щодо необхідності проведення в Україні люстрації розділилися. Голова обласної організації Української народної партії Олександр ЧЕЛЯДИН повідомив про 2 позиції, які існують всередині УНП щодо люстрації.
Перша — люстрація має торкнутися державних службовців і дати відповіді на запитання: чи співпрацювали державні службовці з органами КДБ радянських часів, чи вони працюють зараз таємно на спецоргани інших держав і чи брали держслужбовці участь в організації фальсифікації виборів Президента, залякуванні, погрозах, тиску на виборців, підміні документів і інших вчинках, які впливали на результати волевиявлення?
Законопроект, який підтримала Українська народна партія, передбачає, щоб тих людей, які порушували систематично закон і впливали на результат волевиявлення громадян через залякування або через фальсифікації, які співпрацювали зі спецслужбами іноземних держав, на 5 років відсторонити від влади.
Друга позиція — люстрація може відбутися і без прийняття певного закону. Віктор ЮЩЕНКО, як кандидат у президенти, обіцяв серйозну радикальну зміну влади. До прийняття закону про люстрацію Президент без жодних законів може виконати всі вимоги закону про люстрацію, шляхом оновлення, через укази, кадрову політику, кадрові зміни і створення відповідної атмосфери у суспільстві. Крім того, свій внесок в оновлення влади може внести СБУ, якщо вона не буде обслуговувати кремлівські інтереси, труїти кандидатів у Президенти, втручатися у політику, а буде займатися охороною державних інтересів України.
„Законопроект про люстрацію торкається тільки осіб, які є претендентами на посади у державних, місцевих органах влади, правоохоронних органах, судах, у вищих навчальних закладах, в керівництві ЗМІ, кандидатів в народні депутати України, — стверджує головний „народник” Прикарпаття Олександр ЧЕЛЯДИН. — Люстрації відбувалися і в Чехословаччині, і в Німеччині, де торкнулися до 20% державних службовців”.

www.unp-ua.org

Немає коментарів:

Дописати коментар